czwartek, 29 lipca 2010

Biscotti w dwóch wariantach


Na dziś proponuje biscotti w dwóch wariantach-pierwszy z suszonymi morelami,a drugi wariant z rodzynkami,otrębami i miodem.
Pierwszy wariant jest z suszonymi morelami które bardzo lubie,są bardzo dobre w tym biscotti.Drugi jest bardziej sycący z większą ilością błonnika który dają nam otręby.
Biscotti mozna dowolnie łączyć z różnymi składnikami.
Można je ładnie opakować i dać na prezent.Te ciasteczka możemy trzymać w puszce 2 tygodnie.

Pozdrawiam :)

Biscotti w dwóch wariantach:

1,
Z suszonymi morelami
2.Z rodzynkami,otrębami i miodem

Składniki:(na 2rodzaje)
*
250 g masła(o temp.pokojowej)
*1 szklanka cukru
*4 łyżeczki proszku do pieczenia
*3-4jajka (zależy od wielkości)
*3,5 szklanki mąki
Dodatki:
Do 1 wariantu:
*suszone morele pokrojone na pół lub cieniej..
Do 2 wariantu:
*1 łyżka miodu
*pół szklanki otrębów
*1-2 garście rodzynek
Przygotowanie:Wszystkie składniki wrzucamy do 1 większej miski i miksujemy do połączenia się.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej miski wrzucamy suszone morele a to 2 rodzynki,łyżkę miodu i otręby.I mieszamy już drewnianą łyżką.Musimy równomiernie rozprowadzić dodatki.
Moczymy ręce w zimnej wodzie bo ciasto jest bardzo kleiste i robimy coś takiego jak wałek i kładziemy na wysmarowaną blachę(na blachę zmieszczą się 2 takie wałki).Powinien być odstęp bo ciasto urosną i się trochę rozpłyną w trakcie pieczenia.Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i mlekiem).Piec w nagrzanym piekarniku
do 180stopni przez ok.20minut.Ciasto powinno się zrumienić i troszkę popękać.Gdy się trochę ostudzi kroimy na "kromeczki" i ponownie układamy na blachę by się podpiekły.Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)




1 komentarz:

  1. bardzo apetycznie wygladaja te ciasteczka:) zapewne sa smaczne, ja wybieram te z morelami suszonymi, mniam...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za każdy komentarz.Pozdrawiam!! :)