środa, 27 października 2010

3 dni..

.no tak,za 3 dni odbywa się u mnie Halloween! Już się nie mogę doczekać bo mam tyle pomysłów kulinarnych i tych niekulinarnych że głowa mała ;D
Tydzień trochę napięty i nawet za bardzo nie mam kiedy pojechać kupić dyni by zrobić z nich lampiony...
A co do zupy,to chce ją zanotować tu na blogu bo wcześniej robiła ją moja babcia,teraz mama a teraz czas na mnie.Więc chce mieć ten przepis TU ;)Typowa "śniadaniówka"

Zupa dyniowa z kluseczkami lanymi:

 
Składniki:
(na 4 większe porcję)
* większy kawałek dyni
*2 szklanki mleka
*2 jajka mniejsze
*5-6 łyżek mąki
*1 łyżeczka cukru
*woda-do garnka z wodą




Przygotowanie:
Wodę gotujemy i na wrząca wrzucamy kawałek dyni-gotujemy ok. 3-5 minut.Zdejmujemy z ognia.Wodę wylewamy i tłuczkiem ugniatamy dynię.
Mleko gotujemy razem z dynią,dodajemy cukier.Mąkę i jajka razem rozbełcamy i łyżką powoli by zrobić kluseczki dodajemy do wrzącego mleka.Gotujemy gdzieś 4 minutki.I gotowe.Podajemy z bułką drożdżową lub z czym chcemy ;).
Smacznego ;)




3 komentarze:

  1. bardzo dawno nie jadłam dyniowej zupy. lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie "dziedziczone" przepisy są najlepsze. apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, smakowita ta zupa, nie powiem! I bardzo ładny talerz.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za każdy komentarz.Pozdrawiam!! :)