Pierniczki najlepsze!
Składniki:
(na około 90 sztuk,przynajmniej mi gdzieś wyszło)
* 30 dag (300g) miodu
* 10 dag (100g)cukru pudru
* 12 dag (120 g) masła
* 1 jajko
*2 łyżeczki sody oczyszczonej
* przyprawa do piernika - około 40g do50g
* kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy,potem mieszamy je ze wszystkimi składnikami.Zagniatamy ciasto.Wałkujemy podsypując mąką.wykrawamy pierniczki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem.pieczemy 8-10 minut w 180stopniach.
Uwagi:
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).
Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp
Pierniczki,gdy je przechowujemy w szczelnym pojemniku zmiękną i będą jeszcze lepsze.
Jak dawno u Ciebie nie byłam! Gratuluję humanistycznego i angielskiego :-) Jutro i ja zaczynam wyrób świąteczny. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń