piątek, 10 grudnia 2010

capuccino

.Często pojawia się u nas na stole. Polecam baardzo!Przepis i przygotowanie na biszkopt ze strony wielkie żarcie
 
Ciasto cappuccino 

Składniki:
  Na biszkopt:
*5 jajek 
*niepełna szklanka cukru pudru (około 150 ml)
*1 szklanka (220ml) mąki pszennej 
*1 łyżeczka proszku do pieczenia  
* szczypta soli
*2 łyżki kakao
Masa:
*700 ml śmietany 36%
*4 łyżki cukru pudru
*6-8 łyżek cappuccino(o ulubionym smaku)

Dodatkowo:
*1 paczka wiórek kokosowych
*polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gladka masę.
Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec do masy z żóltkami mikserem na najniższych obrotach wmiksowujemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość).
Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej 24cm tortownicy, jeśli chcę wysokiego tortu/ jeśli biszkopt jest mi potrzebny do zwykłego przełożenia dość dużą ilością składników - piekę w prostokątnej blasze 22x33cm).
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,potem wmieszujemy cappuccino i dokładnie meiszamy.



Biszkopt przekrawamy na pół.
Spód smarujemy masą,sypiemy grubo wiórkami znowu dajemy masę i na to biszkopt.Polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego ;)



4 komentarze:

  1. mmm, jakie pyszności przed świętami!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho plus kawka o tej samej nazwie, czyli deser idealny
    pysznie wygląda!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zjadłabym sobie takie ciacho. Aż mi ślinka leci:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siedzę w pracy i marzę o tym ciachu Kasiu :DDD

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za każdy komentarz.Pozdrawiam!! :)