sobota, 27 listopada 2010

ten cudny śnieg no i pyszne ciasto!

Uwielbiam śnieg,mróz,lepienie bałwana,chodzenie w długich kozakach po zaspie,no i tą zabawę w śniegu!Bo śnieg zawsze mi uświadamia że niedługo moje urodziny..3 grudzień-to moja data! ;D
Tydzień przebiegł mi ekspresowo a wczoraj dzień w sumie też fajnie spędzony...Byliśmy na wycieczce takiej klasowej w Warszawie,już drugi rok z rzędu tam jedziemy.Tam tych sklepów tyle że ogarnąć nie można,byliśmy w Wilanowie-no nawet fajnie było,potem w Złotych Tarasach-no aż nogi bolały od chodzenia bo aż 4godziny, a na koniec w Teatrze Żydowskim-przedstawienie bardzo mi się podobało a sam teatr w sobie tak średnio :).Wróciłam gdzieś dobrze po 1 i wstałam po 11,30 ;D
Potem upiekłam ciasto, na początku patrzą na zdjęcie myślałam że to drożdżowe ale potem czytam składniki i pomyślałam że upiekę,najwyżej nie wyjdzie.Ciasto wyszło pyszne,leciutkie i idealne na to by siedzieć z kawałkiem takiego ciasta i kubkiem herbaty pod kominkiem:) (tak jak ja ;D).Przepis zaczerpnięty z blogu margarytka-kulinarnie.
Pozdrawiam!

 Szybkie ciasto z owocami i kruszonką: 


















Składniki:
  *3 szklanki przesianej mąki tortowej
*1 i 1/4 szklanki cukru
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/4 łyżeczki sody
*1/4 łyżeczki soli
*3 jajka
*2/3 szklanki oleju
*1 szklanka naturalnego jogurtu(dałam maślankę)
*1/2 szklanki mleka
*1½ szklanki dowolnych owoców, ja dałam wiśnie i jabłko

Kruszonka:
150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 cukier waniliowy(zapomniałam dodać,ale i tak wyszła dobra)

Przygotowanie:
Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść.Powinna być dobrze połączona ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką.
Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach (ja piekłam w termoobiegu w 180stopniach przez 30 minut).









7 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam śnieg i śnieżne krajobrazy, ale nie lubię chłodu zimy. U nas raczej śniegu się nie spodziwamy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wszyscy bardzo lubią ciasta z owocami. A te najprostsze zazwyczaj są najsmaczniejsze:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ten ogień w tle, śnieg za oknem a na talerzu takie pysznosci - ZAZDROSZCZĘ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zima jest dla mnie zdecydowanie na ,nie'!
    Ale takie ciasto, bardzo chętnie,oj bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że w Warszawie Ci się podobało :) Ciasto bardzo fajne, ale zimy też nie lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez lubei snieg ...i dobre domowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na razie i ja mam dość zimy :) Ciasto świetne. Akurat do zapakowania w pudełeczko na autobusowe wyprawy :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za każdy komentarz.Pozdrawiam!! :)